Боядисване с латекс

29.05.2020

Основните правила и 6-те най-чести грешки при боядисване с латекс! Цените за боядисване с латекс, ако повикате професионалист- майстор!

Основни правила при боядисване с латекс

Задължително е повърхностите подготвени за боядисване да бъдат грундирани преди да започне самото боядисване. Нормално е да се нанесат два, максимум три пласта боя, в зависимост от покривността й. При боядисване винаги се започва от ъглите, където боята се нанася с четка, а за стените се използва валяк с къс косъм, като боята се нанася първо вертикално, без натиск, а след това хоризонтално. Завършва се с вертикално нанасяне отдолу нагоре.

Правилото гласи, че при нанасянето на първия слой боята може да се разреди с 5 до 10% вода. А, ако се използва пистолет, боята трябва да се разреди малко повече – до около 20% с вода.

Боядисване с 2 цвятa латекс

При боядисване, когато се съчетават  два цвята  за отсичане на границата между тях, се поставя  бояджийска лента.  А, равномерното покритие зависи от: Косъма на четката.

За тази цел, трябва да се ползват четки с конусовидни влакна, т.е. с по-широка основа, изтъняващи по дължината и с остър връх. Това осигурява необходимата гъвкавост.

Боядисване с латекс във влажни помещения

За боядисване във влажни помещения се използва  влагоустойчива боя.  Стените, които ще бъдат боядисвани, не бива да са изложени на пряко въздействие на водата.

Подготовка на стените при боядисване с латекс

Предварителната подготовка на стените има за цел да направи тяхната повърхност добра за нанасяне на интериорната боя. Ако стените имат стара боя, която се лющи или пък сериозни петна и замърсявания, това не само може да се отрази на вида на стените след ремонта, но може и да осуети плановете ви за пълна промяна на жилището. Почистете добре стените и ги обезпрашете с вода още от предишния ден. Добра идея е да нанесете грунд. Това е нещото, което отличава майстора от лаика. Грундирането може да изглежда като губене на време, но в доста от случаите усилията се възнаграждават от отличния резултат впоследствие.

Какви инструменти се ползват при боядисването с латекс?

 • метална четка – за премахване на стара боя
 • мека/гъвкава шпакла – за запълване на грапавините
 • твърда шпакла – за сваляне на стара боя и частици
 • шкурка – за подготовка на стените
 • водна шкурка – за фино шлайфане, за да захване боята добре върху специфични повърхности
 • тампони – за нанасяне на боя в труднодостъпните места (ъгли и т.н.)
 • широки четки (плоски) – за големи участъци
 • кръгли четки – за по-добър гланц
 • малки кръгли четки – за ъгли и ръбове
 • найлоново „мохерно“ мече – за матов или сатенен ефект на стените
 • „кожено“ мече с къс косъм – за нанасяне на акрилни бои
 • дунапренено мече – за довършителни работи
 • дозиращи ванички – помагат да работите чисто и да пестите материали

Избор на четка при боядисване с латекс

Най-правилният избор е четка със свински косъм. В случая е важно е да ги подготвите за работа, така ще ги запазите по-дълго. Потопете ги за едно денонощие в ленено масло, разредено с чист спирт, за да предпазите космите от падане. Ако четките са с по-гъст косъм, ще задържат повече боя и ще топите по-рядко. Ако използвате акрилна боя – вземете четка със синтетичен косъм, за предпочитане по-дълъг. Четките с горна част под ъгъл са добри за труднодостъпни места, тавани и ъгли.

Най-често срещаните грешки при боядисване с латекс

Внимание да започнете с боядисването не забравяйте няколко важни стъпки:

 1. Изчистете стените– не забравяйте, че освен прах по стените Ви може дори да има драскотини и мазни петна!
 2. Не пестете от предпазни найлони. Щетите може да са сериозни, особено ако сте неопитни!
 3. Не използвайте обикновена изолационната лента, за отсичане на ръбовете! Може да направите големи поразии! Това е работа за професионалист!
 4. Не купувайте най-евтината боя! Колкото и да Ви изкушава ниската цена ще я платите с по-ниска покривност – по-голям разход и по лоша визия!
 5. Изберете правилната четка и дръжката, която Ви подхожда оптимално!
 6. Ползвайте оптималната за височината на стаята и бояджията стълба.

Цена за боядисване с латекс

Вижте нашите цени тук Цени за ремонти и боядисване с латекс

Не искате да рискувате?

Поискайте цена за боядисване с латекс от професионалисти!


Заявете своят оглед за ремонт сега!

 • Сподели: