Сухо строителство

Сухо строителство

Често се случва, когато сте се доверили на непрофесионалисти, таваните и стените, изработени от тях, да не са нивелирани правилно и да се нуждаят от многослойна мазилка, за да бъдат изравнени. В такива случаи е по-добре да се използва метода на сухото строителство, за да се справите с този проблем.
Най-разпространените материали за целта са гипскартонът и и гипсофазерът.

Заявете оглед
Подови замазки
  • Гипсокартонът е широко използван материал с утвърдено място в сухото строителство, благодарение на многото си доказани с годините преимущества. Той е във вид на плоскости – два слоя специален картон, между които има сърцевина от гипсова смес с армиращи добавки. Сцеплението между картона и сърцевината се улеснява чрез съставки в гипса на основата на лепила. За оформяне на страничния ръб от лицевата страна се изтеглят краищата на листа. След изсъхване на гипса, паната се режат в желаните размери.

В строителните работи с гипсокартонени плоскости не се използва вода и затова те се отнасят към сухото строителство. Той дава възможност за изграждане на леки преградни интериорни стени, окачени тавани, подове, облицовки на стари и нови стени. Този материал има много предимства: дълъг живот, добър естетически вид, идеално гладка повърхност, чист състав, който не застрашава здравето на хората и околната среда. Не съдържа токсични компоненти. Преди стаите на новия дом или ремонтираната стая да бъдат декорирани с гипсокартон е необходимо да се завършат всички дейности по строителната, електрическата и ВиК части.

 

  • Видове гипскартон

Обикновеният гипсокартон е за вътрешни довършителни работи. Съществува и пожароустойчив гипсокартон, който се отличава от обикновения по повишената си съпротивляемост към открит огън. Прилага се в помещения със сух влажностен режим, като осигурява пожарозащита до 180 минути. Влагоустойчивият гипсокартон е със специално импрегниран картон, а в гипса има влагоотблъскващи и антимикотични добавки. Той се прилага в помещения с висока относителна влажност. Препоръчва се да се използва комбинирано с подходящи хидроизолация и вентилация. Друга разновидност на материала комбинира свойствата на предходните два вида, т.е. предлага едновременно пожаро- и влагоустойчивост. Вече съществуват и гипсови плоскости със стъклена обшивка за оптимална пожарозащита.

Гипсокартонът и гипсофазерът представляват облепена със специална хартия плоскост от гипс с армиращи добавки. Тези материали имат идеално гладка повърхност, те са екологично чисти и са с дълъг срок на употреба, като представляват отлична основа за повърхностни бои и покрития. Липсата на влага и бързият монтаж ги прави предпочитани за извършване на различни строително-ремонтни работи. Сухото строителство се утвърди в практиката като метод, който позволява бързо, лесно, качествено и най-важното сухо изпълнение на редица строителни операции при оформлението на интериора. Освен това, вложения в тези материали гипс допринася за топлоизолация, звукоизолация и защита от пожар. Той регулира влажността на въздуха в затворени помещения чрез множеството малки пори, които поемат влагата от въздуха и обратно, при ниско съдържание на влага я връщат обратно в околната среда. Както вече споменахме, гипсът е екологичен, но освен това е и биологично безупречен материал и не вреди по никакъв начин на човека.  Използването на гипсокартон и гипсофазер се предпочита за изграждане на различни преградни стени, окачени тавани и предстенни обшивки. При изграждането на окачен таван е важно добре да се определи хоризонталното ниво и височината, на която ще бъдат монтирани металните профили и гипсо-картонените плоскости. Височината не трябва да е по-ниско от 25-30 см над ръба на нишите на прозорците.

За да имат добър външен вид предстенните обшивки и окачени тавани, е необходимо да бъдат добре фугирани и шпакловани. За целта се използва специална фугираща смес, която осигурява гладка повърхност без напукване. Предлаганите шпакловъчни смеси са готови за работа, чиято пастообразна консистенция се нанася лесно. След първа ръка шпакловката се заглажда лесно със шкурка за по-голяма гладкост на стените.

Облицоването с гипсокартон и гипсофазер се осъществява в две фази. Първата е изграждането на конструкцията и поставяне на гипсокартона или гипсофазера, а втората е шпакловане и нанасяне на повърхностното покритие – боя, мазилка или тапет. За тези две фази са необходими определени умения и знания. Плоскостите от гипсокартон или гипсофазер първо се монтира на тавана и след това на стените.

  • Професионално изпълнение
  • Качествени материали
  • Спестявате време
  • Доволни клиенти

В заключение можем да кажем, че ако желаете да получите бърза и качествена услуга, трябва да се обърнете към професионалисти с доказан опит в областта. Фирма “Лукс ремонт” не прави компромис с качеството и може да Ви предложи професионална облицовка с гипсокартон за всички Ваши нужди, което спестява пари и време. При интерес от Ваша страна не се колебайте да се свържете с нас.