Подови замазки

Подови замазки

Много често се получава, когато имаме желание да положим нова подова настилка, подът на нашият дом да не е правилно нивелиран. В такива случаи се налага да положим допълнителна подова замазка, която да изравни неравностите и да ни даде възможност да продължим с полагането на новата настилка.

Подовата замазка е необходима, когато повърхността на пода не е достатъчно равна, нито гладка за директно полагане на меки подови настилки или на различни видове масивни и ламинатни паркети. Облицовъчните подови керамични или други плочки също се полагат много по-лесно и качествено, когато повърхността под тях е напълно равна. Освен, че изравняват подовете, те и защитават слоевете под тях. Качественото изпълнение на замазките е от особено важно значение, тъй като от него зависи и качеството на следващата подова настилка.

Безплатен оглед
Подови замазки от Лукс Ремонти БГ

Замазките имат съществена роля в довършителните работи на тераси и бани, тъй като там освен в качеството си на изравняване, тя трябва да служи и за отводняване на водата в правилна посока към сифоните. За разлика от стените и таваните, подовете поемат цялата тежест от движението на преминаващите хора и пренасяне на предмети. Ето защо при тях не трябва да се правят компромиси с качеството на материала и начина на изпълнение. Независимо дали се полага при нова сграда или се ремонтира стара, не трябва да се правят компромиси и замазката трябва да е износоустойчива, равна и изключително здрава.

В зависимост от състава на материалите, с които се прави и начина на полагане, замазките биват няколко вида:

  1. Циментно-пясъчна замазка – те са подходящи за прилагане в баните или откритите тераси, където наклонът на пода насочва водата към подовия сифон и направа на циментовата замазка няма как да се избегне. С нея се придават подходящи наклони на помещенията, а също така могат и да се скрият всички налични подови инсталации, понеже е с по-голяма дебелина от саморазливащата се замазка например.
  2. Плаваща циментова замазка – понякога се налага направа на замазки със значително по-голяма дебелина. Типичен случай за това са подовите конструкции с вградена в тях топлоизолация и звукоизолация срещу преминаване на ударен шум. За да бъдат изпълнени и двете изисквания, се използват топлоизолационни плочи от минерална вата, които не са достатъчно устойчиви на натиск. В тези случаи над слоя изолация се прави т.нар. плаваща циментова замазка с дебелина 40–45 mm, която се армира с метална мрежа. Нейната задача е равномерно да разпредели натоварването върху целия под и така да предпазва топлоизолационните плочи от смачкване и механично повреждане. Такава „плаваща“ защитна замазка се прави и при изграждане на подова отоплителна система с тръбна серпентина или електрически нагревателни кабели. Освен това под отоплителната система задължително се поставя топлоизолация, така че се получава доста дебела многопластова конструкция, която трябва да бъде защитена отгоре със стабилна замазка.

 

  1. Саморазливаща се замазка – тя е едно бързо и много сигурно решение за изравняване на основи с не много голяма денивелация. Друго предимство на готовите саморазливащи се замазки е тяхната устойчивост на механично въздействие. Имат чудесното свойство, след като бъдат грубо разнесени с широко гребло или дори четка върху пода, под въздействие на силите на гравитацията да се разтичат встрани, докато повърхността не стане хоризонтална и огледално гладка. Тези саморазливащи се разтвори са подходящи за направа на замазки с дебелина най-често между 3 mm и 15 mm. Те са отлично решение, когато става дума за прецизно подравняване и изглаждане на повърхността при основи с неголеми отклонения от хоризонталната равнина и малки неравности, така че да станат подходящи за полагане на подови плочки, твърди или меки подови настилки.
  • Професионално изпълнение
  • Качествени материали
  • Спестявате време
  • Доволни клиенти

Независимо от какъв вид замазка имате нужда – обикновени и армирани, пясъчно-циментови и саморазливни замазки, с и без топлоизолация нашата фирма може да Ви предложи качествена изработка и прецизност. Нашите майстори ще подготвят Вашият под, ще го изравнят и ще го подготвят за следващите операции, като поставяне на подови настилки. Ако имате нужда от подобна услуга, не се колебайте да се свържете с нас.